Coöperatieve werkvormen

Type product
Niveau
Logo van HOBP
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,6 HOBP heeft een gemiddelde beoordeling van 9,6 (uit 95 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

Volg nu Coöperatieve werkvormen en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren.

Coöperatief leren heet ook wel samenwerkend leren. Bij coöperatief leren werken leerlingen samen in kleine groepen volgens specifieke stappen. In deze cursus worden coöperatieve werkvormen besproken aan de hand van vier thema's: coöperatief leren, coöperatieve werkvormen, in de praktijk, aandachtspunten.

Doel van de cursus

Doel van deze cursus is om vanuit theorie en reflectie naar de praktijk te kijken om zo het gebruik van coöperatieve werkvormen in je lessen te verbeteren. Deze module bevat daarom een aantal open vragen die je helpen om je visie …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Risicomanagement, IT Beveiliging / Security, Risicoanalyse, Risico-inventarisatie & evaluatie en Risicogedrag.

Volg nu Coöperatieve werkvormen en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren.

Coöperatief leren heet ook wel samenwerkend leren. Bij coöperatief leren werken leerlingen samen in kleine groepen volgens specifieke stappen. In deze cursus worden coöperatieve werkvormen besproken aan de hand van vier thema's: coöperatief leren, coöperatieve werkvormen, in de praktijk, aandachtspunten.

Doel van de cursus

Doel van deze cursus is om vanuit theorie en reflectie naar de praktijk te kijken om zo het gebruik van coöperatieve werkvormen in je lessen te verbeteren. Deze module bevat daarom een aantal open vragen die je helpen om je visie te verwoorden, de theorie toe te passen en om te reflecteren op de aangeboden inzichten vanuit de theorie. Het beantwoorden van de open vragen verdiept je reflectie en helpt je om de brug naar je praktijk te slaan. Als je de module hebt afgerond kun je daarna altijd terug om je beantwoording nog eens terug te lezen.

Wat kan je of ken je na de cursus

 • Je weet wat de voor- en nadelen zijn van coöperatief leren
 • Je weet welke effecten coöperatief leren heeft op het leerproces van de leerlingen 
 • Je weet wat coöperatieve werkvormen zijn
 • Je kent de basis- en sleutelprincipes voor coöperatieve werkvormen
 • Je weet welke stappen je moet doorlopen om een mooie les met coöperatieve werkvorm(en) te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren
 • Je weet op welke manieren je leerlingen met speciale leerbehoeften moet begeleiden, zodat de samenwerking en het coöperatief leren goed zal verlopen
 • Je weet op welke manier je de deelname van alle leerlingen kan bevorderen, zodat aan de basisprincipes van coöperatief leren voldaan kan worden

Duur en studiebelasting

De cursus 'Coöperatieve werkvormen' duurt ongeveer 4 uur met een studiebelasting van 6 uur. 

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leerkrachten. Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen. 

Vaardigheden

Door het volgen van deze cursus werk je aan de vaardigheden die je als leerkracht nodig hebt om je leerlingen te ondersteunen in hun persoonsvormen en leervoorwaarden en hen te helpen deze te ontwikkelen. 

Lesmaterialen

De cursus 'coöperatieve werkvormen ' bestaat uit: Online instructie, toetsvragen en open vragen die je helpen om je visie te verwoorden, de theorie toe te passen en om te reflecteren op de aangeboden inzichten vanuit de theorie. Het beantwoorden van de open vragen verdiept je reflectie en helpt je om de brug naar je praktijk te slaan. Als je de module hebt afgerond kun je daarna altijd terug om je beantwoording nog eens terug te lezen.

Opbouw van de cursus

Deze cursus bestaat uit 4 modules. 

 • 1. Coöperatief leren
 • 2. Coöperatieve werkvormen
 • 3. In de praktijk
 • 4. Aandachtspunten

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Na elk subthema worden er één of meerdere vragen gesteld over de inhoud. Aan het eind van een thema wordt vaak een reflectievraag over het thema gesteld. Deze module bevat tevens een aantal open vragen die je helpen om je visie te verwoorden, de theorie toe te passen en om te reflecteren op de aangeboden inzichten vanuit de theorie.

Toetsing

Om voor de cursus te slagen, moet je minimaal 90 procent van de vragen goed beantwoord hebben. 

Certificaat

Als je slaagt voor de cursus, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

HOBP® | 🗂 700+ online cursussen, audioboeken, media, assessments | 🇳🇱 Taal: Nederlands | 🗓 Abonnement: 12 maanden | 🎯Vakgebieden: Taal, Marketing, Persoonlijke ontwikkeling, Communincatie, IT & projectmanagement, Internet, Business, Juridisch, HR en coaching | 📲 24/7, PC, mobiel, tablet

Onbeperkt leren doe je beter met HOBP®

De zakelijke leeromgeving van HOBP heeft naast een unieke selectie van ruim 700 online trainingen ook een groot aanbod audioboeken, assessments en leerlijnen. Verder heb je direct toegang tot o.a. de Volkskrant, het Parool, het AD en HP/ deTijd. HOBP is daarmee Nederlands grootste aanbieder van online zakelijke leermiddelen. 

Door de unieke samenwerking tussen Springest en HOBP® heb je voor slechts €295,- per jaar direct, 12 maanden toegang tot het hele leeraanbod op HOBP®

Informatie over het HOBP® onbeperkt leren abonnement op Springest

 • Abonnement 1 jaar onbeperkt online leren incl. certificaat bij afronden van cursussen
 • Leermiddelen (700+): Online cursussen, audioboeken, (persoonlijkheids)testen, e-books en meer.
 • Online media zoals HP/de Tijd, het Parool, het AD, de Volkskrant en dagblad Trouw.
 • 15 Nederlandse topopleiders en mediapartners op 1 portal samen met hoogwaardige content.
 • Vakgebieden: Taal, Marketing, Persoonlijke ontwikkeling, Communincatie, IT & projectmanagement, Internet, Business, Juridisch, HR en coaching etc. 
 • Zakelijke toepassingen zoals uitgebreide gebruikers dashboards

Start direct met leren en geef je carrière een boost!

HOBP® is lid van de NRTO en CRKBO

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.