Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang Thuisstudie

Type product

Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang Thuisstudie

NHA
Logo van NHA

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

Gratis tablet + toetsenbord bij elke inschrijving!

Professioneel kinderen verzorgen? Volg de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Werk je in de buitenschoolse kinderopvang en wil je je meer verdiepen in je vak? Of wil je graag in deze sector werken? Met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang leg je een goede basis.

Een begeleider in de buitenschoolse opvang houdt zich bezig met de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. In een ongedwongen, huiselijke sfeer doe je spelletjes, stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en organiseer je creatieve activiteiten.

Gedragsproblemen herkennen

In de cursus doe je de nodige kennis en vaardigheden op zodat je professionele opvang kan aanbieden. Je leert hoe kindere…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Kinderopvang, Kindermishandeling, Kinderdagverblijf, Ontwikkeling van Kinderen en Jeugd- en kinderpsychologie.

Gratis tablet + toetsenbord bij elke inschrijving!

Professioneel kinderen verzorgen? Volg de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

Werk je in de buitenschoolse kinderopvang en wil je je meer verdiepen in je vak? Of wil je graag in deze sector werken? Met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang leg je een goede basis.

Een begeleider in de buitenschoolse opvang houdt zich bezig met de dagelijkse opvang, verzorging en begeleiding van kinderen. In een ongedwongen, huiselijke sfeer doe je spelletjes, stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en organiseer je creatieve activiteiten.

Gedragsproblemen herkennen

In de cursus doe je de nodige kennis en vaardigheden op zodat je professionele opvang kan aanbieden. Je leert hoe kinderen zich geestelijk en lichamelijk ontwikkelen en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Je ontdekt hoe gedragsproblemen ontstaan en hoe je daarmee kunt omgaan.

Een veilige omgeving is in de kinderopvang van groot belang. In de cursus leer je waar je op moet letten. Gaat er toch iets mis, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om hulp te bieden.

Conflicten hanteren

In de kinderopvang staat het kind natuurlijk centraal. Je hebt ook contact met collega's en ouders waar in de cursus voldoende aandacht aan wordt besteed. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ouders die het lastig vinden om afscheid te nemen van hun kind? Hoe werk je samen en hoe ga je om met klachten en conflicten?

Gevarieerde opleiding

De cursus Kinderopvang bestaat uit negen modules:

 • het werkveld;
 • ontwikkelingspsychologie;
 • behoeften van het kind;
 • mogelijke problemen bij kinderen;
 • veiligheid en EHBO;
 • omgaan met ouders;
 • omgaan met collega's;
 • zorg voor jezelf;
 • kwaliteitszorg.

Kennis opfrissen

De cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang is zeer geschikt als je actief bent in deze sector en je kennis wilt opfrissen of uitbreiden.

Overweeg je een opleiding in de kinderopvang, maar wil je eerst weten of een job in deze sector iets voor jou is? Dan is deze opleiding ideaal.


Zowerkt studeren bij NHA

Studieprogramma Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang

De cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang bestaat uit negen modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen.

In de module 'het werkveld' loodsen we jou in de eerste les door het Vlaamse opvanglandschap in al zijn diversiteit. In de volgende lessen gaan we echter ook in op verschillende aspecten van werken.

De module 'ontwikkelingspsychologie' neemt je mee doorheen de ontplooiing van het kind en de theorieën die daar rond werden ontwikkeld.

Om een kind goed te ondersteunen in zijn lichamelijke en geestelijke groei, kijken we in de module 'noden van het kind' naar de fysieke en psychische noden van mensen en van kinderen in het bijzonder. Helaas verloopt niet bij elk kind de ontwikkeling even vlot. Daarom gaan we in de module 'mogelijke problemen bij kinderen' in op allerlei mogelijke oorzaken van afwijkende ontwikkeling. We bekijken wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we ermee kunnen omgaan, maar besteden ook aandacht aan factoren die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Uiteraard gaan we ook ernstige bedreigingen van de ontwikkeling, zoals mishandeling niet uit de weg.

Omdat de eerste nood van elk kind veiligheid is, gaan we in de module 'veiligheid en EHBO' in op diverse aspecten van veiligheid. We denken dan aan een veilige leef- en speelomgeving, veilig voedsel, maar ook goede regels en een vaste structuur om het kind een gevoel van geborgenheid te bieden.

Dat kinderen centraal staan in het werkveld is boven elke twijfel verheven. Toch zal elke begeleider ook te maken krijgen met ouders. Daarom gaan we in de module 'omgaan met ouders' in op heel voor de hand liggende contacten, zoals de breng- en haalmomenten, maar ook de moeilijkere formele contacten.

De meeste begeleiders werken ook frequent samen met één of meerdere collega's. In de module 'omgaan met collega's' besteden we aandacht aan thema's als samenwerken, vergaderen, omgaan met conflicten en het geven en krijgen van feedback. Een goede samenwerking komt immers alle betrokkenen ten goede.

In dit hele netwerk van actoren ben jij als begeleider een heel belangrijk knooppunt. In de module 'zorg voor jezelf' zetten we dan ook de begeleider zelf centraal. We reiken jeeen aantal inzichten aan over jouw zelfbeeld en pistes om jezelf permanent te verbeteren via zelfreflectie. Voor eventuele moeilijke contacten met andere actoren vind je in deze module ook informatie over assertief reageren en omgaan met ongewenste intimiteiten op het werk.

We besluiten de cursus met een module 'kwaliteitszorg'. We bestuderen in deze module verschillende aspecten van het kwaliteitsbeleid en manieren om dat om te zetten in de praktijk.

Zo studeer je


Studeer in jeeigen tempo - waar je maar wilt

Jeontvangt de complete cursusBegeleider Buitenschoolse Kinderopvang in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docentstaje er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind vaneen les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!

Wanneer je start met de cursus Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouwonline motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je vanhandigetips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot deNHA e-bookbibliotheek met maar liefst75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.