Psyche en gewicht

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Psyche en gewicht

Sonnevelt Opleidingen
Logo van Sonnevelt Opleidingen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 Sonnevelt Opleidingen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 1.100 ervaringen)
Beste opleider van Nederland

Winnaar Beste opleider van Nederland 2020: #1 in Vitaliteit & Gezondheid en #2 in Zorg & Verzorging.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2019: #3 in Vitaliteit & Gezondheid.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2018: #3 in Vitaliteit & Gezondheid.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2017: #2 in Zorg & Verzorging en #2 in Sport & Vitaliteit.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2016: #1 in Zorg & Verzorging en #3 in Opleiding & Onderwijs.

Lees meer over Beste Opleider van Nederland 2020.

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeZaltbommel, Watletjenu
7 nov. 2022 tot 21 nov. 2022

Beschrijving

Coach Lieke is gespecialiseerd in emotie-eten en eetgedrag. Haar cliënt Carla heeft zich recent aangemeld omdat ze een paar kilo te zwaar is en die haar in de weg zitten. Hoe Carla ook haar best doet om meer te bewegen en gezonder te eten, het lukt maar niet om af te vallen. Overdag gaat het wel goed maar sinds de scheiding eet ze elke avond gedachteloos bij de tv een zak chips leeg. Lieke laat Carla zich bewust worden van het feit dat haar gevoel, de eenzaamheid en de leegte, en haar behoefte, gezelschap en liefde, niet kloppen met de invulling die zij er nu aan geeft: chips en eten. Stap voor stap leert ze haar cliënt hoe ze kan inzoomen op dát moment in de avond dat het duiveltje van de c…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Leidinggeven, Leiderschap, Coachend Leidinggeven, Persoonlijk Leiderschap en Leidinggeven aan professionals.

Coach Lieke is gespecialiseerd in emotie-eten en eetgedrag. Haar cliënt Carla heeft zich recent aangemeld omdat ze een paar kilo te zwaar is en die haar in de weg zitten. Hoe Carla ook haar best doet om meer te bewegen en gezonder te eten, het lukt maar niet om af te vallen. Overdag gaat het wel goed maar sinds de scheiding eet ze elke avond gedachteloos bij de tv een zak chips leeg. Lieke laat Carla zich bewust worden van het feit dat haar gevoel, de eenzaamheid en de leegte, en haar behoefte, gezelschap en liefde, niet kloppen met de invulling die zij er nu aan geeft: chips en eten. Stap voor stap leert ze haar cliënt hoe ze kan inzoomen op dát moment in de avond dat het duiveltje van de chips weer roept. Dat ze alleen maar op dát moment kan handelen en dat alle spijt en goede voornemens die ze in de ochtend bij het wakker worden heeft geen invloed hebben op haar gedrag in de avond. Ze kan namelijk niet handelen in het verleden en ook nog niet in de toekomst. Door dit steeds te oefenen legt ze als het ware een nieuw karrespoor aan in haar brein en doorbreekt ze het oude patroon. Naast de coachgesprekken met Lieke, is Carla gaan mediteren en wandelen met vriendinnen om haar verdriet op een andere manier te verwerken. Met haar gewicht gaat het nu gelukkig steeds een beetje beter.

Wil jij ook leren hoe je (on)bewuste eetpatronen en emotie-eten doorbreekt?

Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat de 3 pijlers voor succesvol afvallen bestaan uit voeding, psyche en beweging. Voeding en beweging hebben al jaren de aandacht. Het is echter pas van de laatste tijd dat men erkent dat de geest van essentieel belang is. Mentale begeleiding mág dan ook niet ontbreken. De oplossing voor overgewicht wordt vaak cognitief-gedragsmatig benaderd. Maar als eten een uitlaatklep is, helpen diëten en sporten zelden. We moeten dan gaan kijken wat er onder het gedrag zit. Wat maakt dat iemand zo vast blijft zitten in zijn patroon?

De grootste oorsprong van het verstoord (eet)gedrag ligt in het onbewuste. Onevenwichtig eetgedrag wordt vaak in stand gehouden door oude, hardnekkige patronen en/of traumatische ervaringen. (Hetzelfde geldt overigens ook voor hardnekkige gewoonten zoals roken, alcohol en andere verslavingen zoals shoppen of werken!). Dan komen we bij een interessant gebied waar in deze 2-daagse (nascholings)cursus de nadruk op ligt: onbewust eetgedrag en emotie-eten.

Voor wie

Deze (nascholings)cursus is bedoeld voor alle vormen van begeleiding waar gewicht, voeding en eetgedrag een onderdeel van zijn. Daarmee is de (nascholings)cursus geschikt voor diëtisten, gewichtsconsulenten, psychosociaal therapeuten, (leefstijl)coaches en andere professionals die in hun praktijk te maken hebben met gewichtsproblemen. Verder is het interessant voor iedereen die meer inzicht wil verkrijgen in de relatie tussen psyche en gewicht.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

In deze (nascholings)cursus richten we ons op de klantgroep volwassenen met overgewicht en/of obesitas en de relatie daarbij tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtig eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen komt dit onderwerp wel aan bod.

Je leert met behulp van een stappenplan hoe je het traject van cognitie naar het onbewuste kan doorlopen en hoe je cliënten kunt helpen hun patronen te doorbreken om zo de regie over eigen gedrag te (her)vinden en daardoor weer een gezonde relatie met eten te krijgen.

Tijdens deze 2 dagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De 3 pijlers voeding, beweging en psyche
 • Eetgedrag en de aansturing hiervan door onze hersenen
 • Patronen, conditioneringen en verslaving
 • Voeling met het lichaam
 • Kenmerken van overgewicht of obesitas
 • Eetstoornissen volgens de DSM-V

Wat kan je?

Na deze (nascholings)cursus kun je met behulp van de psychische inzichten je cliënt begeleiden door middel van een stappenplan en oefeningen om uit de cirkel van ongewenst (eet)gedrag te komen

Huiswerk 

We vragen je om tussen de lessen de syllabus te lezen en een reflectie-opdracht op eigen eetgedrag en triggers te doen. 

Indien je meer achtergrondinformatie wilt, raden we je aan het volgende boek te lezen: Vrij van eetproblemen van Ingeborg Bosch (ISBN 9789401304139). Dit is niet verplicht.

Docent

Jacqueline Vogelaar is opgeleid als psychosociaal therapeute Interactionele Vorming aan de Educatieve Academie in Antwerpen. In haar praktijk begeleidt ze met name mensen die kampen met overgewicht en obesitas. Een opleiding met de nadruk op psyche én gewicht ontbrak nog in het Sonnevelt-aanbod en slaat de brug tussen eetgedrag en voeding. Jacqueline: “De combinatie eigen praktijk en lesgeven is voor mij een gouden greep”. 

Afronding

Je rondt de (nascholings)cursus Psyche en gewicht af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na het bijwonen van beide lesdagen ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 • ''Door deze cursus ben ik nog meer over de laatste psychologische inzichten over voeding en brein te weten gekomen. Is bruikbaar in de praktijk.''
 • ''Ik realiseer mij weer opnieuw wat een invloed de mate van geestgesteldheid heeft op het kunnen afvallen en gezonde gewicht vast te houden.''
 • ''Door deze cursus heb ik nieuwe handvatten om in te spelen op het eetgedrag van mijn cliënten. Erg fijn de uitleg over conditionering en hoe je dit kunt aanpakken. Het visgraatmodel ga ik ook zeker inzetten!''
 • "De cursus heeft mij geboeid, nieuwe inzichten gegeven, handvatten gegeven. Ik ging de laatste dag met een blij gevoel naar huis. Jacqueline vind ik een hele leuke vrouw met veel kennis, zacht, aardig, geeft goede voorbeelden en heeft deze nascholing als erg plezierig gemaakt voor mij."
 • "Ik heb nog meer verdieping gekregen in de lesstof van gewichtsconsulent en kan ik de lesstof goed combineren met mijn mental coaching achtergrond. Hiermee kan ik mijn cliënten nog beter helpen op het gebied van voeding."
 • 3 jaar op rij verkozen tot Beste Opleider van Nederland
 • SNRO geaccrediteerd
 • NRTO- en CRKBO-keurmerk
 • Ruim 25 jaar kennis en ervaring
 • Klassikaal onderwijs

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.