Interne auditor voedselveiligheid en HACCP

Niveau
Tijdsduur

Interne auditor voedselveiligheid en HACCP

Amelior
Logo van Amelior
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,3 Amelior heeft een gemiddelde beoordeling van 8,3 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Waarom deze thematiek?

Om te voldoen aan de eisen van de normen over voedselveiligheid (BRC, IFS, ISO 22000), moet uw bedrijf op geregelde tijdstippen doorgelicht worden om de goede werking van uw voedselveiligheidsmanagementsysteem na te gaan. Ook de wetgeving inzake levensmiddelenhygiëne vraagt een regelmatige verificatie van uw HACCP-systeem.

Het uitvoeren van een audit op voedselveiligheid is verschillend van een normale audit op kwaliteit: vooreerst moet de auditor een goede kennis van de sector bezitten, daarnaast ook voldoende kennis van de norm, evenals van audits en audittechnieken. Tenslotte zijn er ook specifieke auditpistes eigen aan voedselveiligheid: hoe moet bv. een CCP geau…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: HACCP, Interne Auditing, Internal Auditing, Voedingsdeskundige en Horeca.

Waarom deze thematiek?

Om te voldoen aan de eisen van de normen over voedselveiligheid (BRC, IFS, ISO 22000), moet uw bedrijf op geregelde tijdstippen doorgelicht worden om de goede werking van uw voedselveiligheidsmanagementsysteem na te gaan. Ook de wetgeving inzake levensmiddelenhygiëne vraagt een regelmatige verificatie van uw HACCP-systeem.

Het uitvoeren van een audit op voedselveiligheid is verschillend van een normale audit op kwaliteit: vooreerst moet de auditor een goede kennis van de sector bezitten, daarnaast ook voldoende kennis van de norm, evenals van audits en audittechnieken. Tenslotte zijn er ook specifieke auditpistes eigen aan voedselveiligheid: hoe moet bv. een CCP geauditeerd worden.

Bovendien is de interne audit niet alleen een noodzakelijk kwaad: het is één van de krachtigste instrumenten voor de juiste toepassing en borging van de voedselveiligheid.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Met deze workshop reiken wij u de basiskennis aan voor het uitvoeren van audits en het toepassen van audittechnieken. Tevens wordt stilgestaan bij het auditeren van kritische controlepunten (CCP's), goede hygiënepraktijken, traceerbaarheid, … . Deze opleiding is doorweven met tips & tricks en laat talrijke voorbeelden op u los.

De opleiding biedt een uitstekende basis voor het uitvoeren van audits in het eigen bedrijf en tevens voor het organiseren en uitvoeren van audits bij uw leveranciers.

In deze opleiding worden de verschillende normen en wetten over voedselveiligheid en HACCP kort overlopen. Een minimale voorkennis over het onderwerp HACCP is dus gewenst.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na het volgen van deze workshop bent u in staat om:

 • HACCP, BRC en andere certificatieschema’s te auditeren om te zien of ze beantwoorden aan de eisen van de betreffende norm of wet, of de voedselveiligheid gegarandeerd is en of er gehandeld wordt volgens de opgestelde regels door geïnformeerd personeel
 • audits voor te bereiden, uit te voeren en uw bevindingen te rapporteren op een bewuste, accurate en gestructureerde manier

Voor wie?

Managers en kwaliteitsverantwoordelijken uit de voedingssector en andere gerelateerde sectoren (verpakking, ingrediënten, dierenvoeding, diensten, …) die in het kader van hun functie regelmatig audits moeten uitvoeren en die zich willen vervolmaken in het onderwerp.

Een voorkennis van HACCP is vereist en kan u opdoen in de basisworkshop HACCP-inleiding. Gedurende de inleidende sessie van de auditoropleiding wordt er weliswaar nog een kernachtige samenvatting gegeven van de verschillende normen en wetten inzake voedselveiligheid.

Persoonlijke begeleiding: na de opleiding kan u aan de slag als auditor. U maakt van uw eerste ervaring meteen een succes als u zich laat begeleiden door uw docent aan een voordelig tarief. Die zal zich graag een halve dag vrijmaken om u bij te staan bij uw audit.

Programma

 • Standaarden en normen
  • Wettelijke vereisten inzake voedselveiligheid
  • Certificatieschema’s (BRC, IFS, FSSC/ISO 22000, …)
  • Het spanningsveld tussen wetgever, grootdistributie en normerende instanties
 • Theoretische auditaspecten
  • Termen en definities
  • Doelstellingen van een audit
  • Principes van een audit
 • Praktische auditaspecten
  • Het opstellen en beheren van een auditprogramma
  • Het uitvoeren van een audit
 • Specifieke audittechnieken en ervaringen eigen aan de voedingssector
  • Het auditeren van kritische controlepunten (CCP's)
  • Het auditeren van hygiëne
  • Het auditeren van traceerbaarheid
 • Communicatieve aspecten en skills van de auditor
  • Competentie en beoordeling
  • Communicatieve skills

Opgelet: interactieve training

Elk programma-onderdeel is doorweven met vraag- en antwoordsessies, praktijkgerichte oefeningen, … . Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers. Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.