8.963 ICT Opleidingen en Cursussen

Kies een ICT Opleiding, Cursus of Training:

Een carrière in big data iets voor jou?

Big data is een snel groeiend vakgebied. Op dit moment is er een hoge vraag naar big data professionals. Springest heeft de belangrijkste big data beroepen en de benodigde vaardigheden hieronder voor je op een rijtje gezet.

Data analyst worden?

Een data analyst verzamelt, ordent en interpreteert datasets om een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. Als je goed kritisch kunt denken en graag met cijfers werkt om complexe problemen op te lossen, dan kan een loopbaan in data analyse iets voor jou zijn. Vaardigheden die je nodig hebt als data analyst zijn onder meer SQL, datavisualisatie, statistiek en business intelligence. Bekijk alle vaardigheden die je nodig hebt voor een functie als data analyst

Business analyst worden?

Een business analyst werkt samen met organisaties om hen te helpen hun processen en systemen te verbeteren. Hij of zij voert onderzoek en analyses uit om oplossingen voor bedrijfsproblemen te bedenken. Business-analisten gebruiken gegevens om strategische zakelijke beslissingen te nemen. Bekijk hier hoe je een business analist kunt worden.

Wat doet een business consultant?

Een business consultant is iemand die nauw samenwerkt met bedrijfseigenaren en managers om de bedrijfsvoering en efficiëntie te verbeteren. Bedrijfsadvisering omvat hulp bij het identificeren, aanpakken en overwinnen van obstakels voor het bereiken van de doelstellingen van een bedrijf. 

Business consultant versus business analyst

Zowel analisten als consultants bieden rapporten aan, gebaseerd op hun beoordeling van het bedrijf. Hoewel een analist ook suggesties doet voor gebieden die voor verbetering vatbaar zijn, zal deze ten opzichte van de business consultant minder of geen precieze aanbevelingen geven om deze verbeteringen daadwerkelijk door te voeren. De twee kunnen daarom ook goed samenwerken en elkaar aanvullen. Bekijk hier het beroep van business consultant.

Data scientist worden?

Data scientists ontwerpen en bouwen nieuwe processen voor data modellering, data mining en data productie in bedrijven. Naast het uitvoeren van onderzoek en experimenten hebben deze professionals als taak prototypes, algoritmen en voorspellende modellen te ontwikkelen. Vaardigheden die je voor dit beroep onder meer nodig hebt, zijn programmeertalen, zoals R en Python, machine learning, statistiek en analytisch denken. Bekijk alle vaardigheden voor het beroep van data scientist.

Functioneel beheerder worden?

Een functioneel beheerder zorgt ervoor dat de digitale informatievoorzieningen van een bedrijf goed en betrouwbaar werken. Hij of zij probeert proactief verbeteringen door te voeren zodat problemen worden voorkomen. Functioneel beheerders dienen goed te zijn in het delen van informatie, informatiebeheer en -management, application lifecycle management, en meer. Bekijk meer over het beroep en alle vaardigheden je nodig hebt om functioneel beheerder te worden.

Overzicht van beroepen in IT

Ben je op zoek naar de ideale IT functie voor jouw skills en talent? Op Springest Beroepen vind je alle beroepen die met informatie technologie te maken hebben, inclusief de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt

ICT cursussen en leren programmeren

Er is veel vraag naar ICT’ers, maar je hebt wel de juiste ICT-opleiding en -certificaten nodig . Springest helpt je bij elke stap in je IT-carrière. Of je nu een uitgebreide ICT- opleiding of korte ICT- cursus zoekt, op Springest vind je het grootste aanbod IT- trainingen van Nederland. De meeste IT-trainingen kun je bovendien makkelijk thuis volgen via een virtual classroom of e-learning. IT kent veel specialisaties, van programmeren tot functioneel beheer. Hier volgt daarom een overzicht van de verschillende IT-opleidingen en -certificeringen.

Computervaardigheden

De meest gevraagde computervaardigheden in vacatures gaan over Microsoft Office. Deze vaardigheden kun je het beste trainen met een Word-training of Excel-cursus. Sommige beroepen vragen uitgebreide Excel-vaardigheden, die kun je trainen met een VBA Excel-cursus of met een cursus Excel-draaitabellen. Ook is er steeds meer vraag naar grafische vaardigheden. Deze kun je leren met een Photoshop-cursus of Illustrator-opleiding. Het is ook handig als je snel kunt typen op een keyboard. Voor snelle vingers kun je een cursus blind typen volgen.

Programmeren

Door jezelf om te scholen tot programmeur, ben je vrij zeker van een baan. Leren programmeren als beginner? Bekijk dan onze algemene programmeren-opleidingen. Op dit moment is Python de snelst groeiende programmeertaal. Met een Python-cursus leer je een krachtige en eenvoudige programmeertaal. Ideaal voor beginners. Wil je meer leren over front end web development? Dan kun je beginnen met een HTML-cursus of JavaScript-training. De meeste Content Management Systemen zoals Joomla, Wordpress, Drupal en Magento draaien op PHP. Maar veel grote bedrijven zoeken nog steeds Java-programmeurs.

Security

Er is veel vraag naar security professionals – en dat is begrijpelijk. Veel van onze gegevens worden namelijk op servers of in de cloud opgeslagen. Die moeten daar beschermd worden tegen cyberaanvallen, ransomware en malware. Zoek je een algemene cyber security-opleiding? Of een CompTIA Security+-cursus ter voorbereiding SY0-501 examen? Op Springest vind je het grootste aanbod IT security-trainingen. Denk hierbij ook aan een ethical hacker-opleiding, pentestingtraining, of cism-opleiding.

Data management

Data scientist worden? Lees alles wat je nodig bent om data scientist te worden. Met data science-opleidingen leer je inzichten te verwerven uit big data. Data science omvat veel disciplines. Je leert behalve statistiek en wiskunde ook veel over machine learning en artificial intelligence. Als je al een data scientist bent, kun je specialiseren in Data Science programmeertalen zoals: Python voor Data Science, R, Matlab, SQL of Power BI. Vanuit grote organisaties zien we op Springest ook veel vraag naar business intelligence-trainingen.

Projectmanagement

Projecten leiden als IT-er? Er zijn zoveel projectmanagement-opleidingen dat je makkelijk in verwarring kunt raken. We leggen hier vast een aantal populaire opties voor je uit. De belangrijkste projectmanagement-stromingen zijn het Amerikaanse PMI en Europese IPMA. Bij IPMA begin je met IPMA-D en kun je specialiseren tot IPMA-B of A . In tegenstelling tot het Amerikaanse PMI is er bij IPMA meer aandacht voor de zachte en menselijke kant van projectmanagement. In ICT-gerichte organisaties wordt vaak voor de meeste gestructureerde projectmanagement-methode gekozen: PRINCE2. Meer informele organisaties en startups gebruiken vaker de Agile methodiek. De Agile methodiek maakt projectmanagement wat wendbaarder. Agile biedt meer ruimte om dingen te wijzigen tijdens een lopend project. Binnen Agile zijn er 2 belangrijke projectmanagement-systemen: Agile en Scrum. Daarnaast zijn er nog 2 andere methodieken die hierop lijken: Kanban en Lean.

Netwerkbeheer

Bijscholen of omscholen tot netwerkbeheerder? Of jezelf specialiseren met de juiste certificaten? De meeste organisaties werken met servers van Microsoft, Amazon Web Services of Cisco. Jezelf certificeren voor Microsoft alst IT-professionals doe je via de examens van een Azure-training, Dynamics of Office 365-training. IT’ers die in de AWS Cloud werken kun zich certificeren tot AWS Certified Cloud Practitioner. Is virtualisatie de infrastructuur van jouw organisatie? Bekijk dan de Citrix-trainingen. Bij Springest kun je ook terecht voor Cisco trainingen.

Servicemanagement

IT-servicemanagement (ITSM) is het procesmatig aansturen van IT-beheer. Er bestaan hiervoor diverse standaarden en richtlijnen: de zogenaamde Best Practices. Deze standaarden zijn wereldwijd erkend voor het aansturen van IT-processen. De bekendste IT-servicemanagement-systemen zijn ITIL, ISO 20000, BiSL, Safe en Functioneel beheer. DevOps is hard op weg om een van de grote stromingen binnen ITSM te worden. DevOps maakt een einde aan de traditionele barrières tussen de ontwikkeling en de operationele kant van IT. Ook kun je een TMap-training volgen om test engineer te worden.

Computer-aided design (CAD)

Voor technische 2D- en 3D-tekeningen wordt steeds vaker een beroep gedaan op CAD software. Werk je in de bouw of techniek en wil je technisch leren tekenen of gecertificeerd CAD-tekenaar worden? Dan kun je een

AutoCAD-cursus, Inventor, Revit of BIM-cursus volgen. Om professionele renders te leren maken, kun je een 3ds Max training volgen. Of bekijk alle CAD-trainingen van Autodesk.

Soft Skills

Bedrijven leggen steeds meer nadruk op soft skills bij het werven van IT-kandidaten. Heb jij als ICT’er het gevoel dat je meer in je mars hebt? Heb je soms te maken met conflicten? Of vind je het lastig assertief te zijn op je werk? IT speelt een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk dat de “techneuten” goed met de rest van het bedrijf kunnen communiceren en samenwerken. Niemand zit te wachten op een “lone-wolf” ontwikkelaar die slecht luistert. De meeste ontwikkelingstrajecten zoals Agile, Scrum en DevOps teams vereisen dan ook nauwe samenwerking en duidelijke communicatie van technische voorstellen. Beter leren communiceren? Bekijk hier alle Persoonlijke Effectiviteit-trainingen.

Beste aanbieders in Automatisering & ICT/IT helpHieronder een overzicht van de beste opleiders binnen deze categorie voor dit jaar. De score is gebaseerd op ervaringen van deelnemers die dit jaar een product persoonlijke ontwikkeling hebben afgerond.

Categoriescore (2024)
1Adding Value Consulting (AVC)
star 9,2 (28 ervaringen)
2Capgemini Academy
star 8,9 (188 ervaringen)

Recente ervaringen

starstarstarstarstar_half
Bart Cox
9
Cursus Power BI

"Wico legt helder en duidelijk uit. Hij neemt je op een leuke manier mee in het speelveld van PowerBI en maakt de vertaling naar de praktijk.
Al met al was het absoluut de moeite waard!" - 15-07-2024 06:36

"Wico legt helder en duidelijk uit. Hij neemt je op een leuke manier mee in het speelveld van PowerBI en maakt de vertaling naar de praktijk.… alles lezen - 15-07-2024 06:36

starstarstarstarstar
A Hellemun
10
SAFe ® 6 Scrum Master (SSM), inclusief officieel examen & certificering

"De inhoud van de training was zeer relevant en goed gestructureerd. De onderwerpen werden duidelijk uitgelegd en er was voldoende diepgang.
De trainer was zeer deskundig en wist de stof op een boeiende manier over te brengen. " - 12-07-2024 19:17

"De inhoud van de training was zeer relevant en goed gestructureerd. De onderwerpen werden duidelijk uitgelegd en er was voldoende diepgang. … alles lezen - 12-07-2024 19:17

starstarstarstarstar
Frank Brouwers
10
Power BI - Microsoft Power BI - Business Intelligence - Business Analyse

"Leuke training, veel geleerd en veel hands-on werk. Het niveau was top. Goede manier om er doorheen te klikken en te ontdekken wat er met de tool en data gedaan kan worden. Absoluut een aanrader!" - 12-07-2024 06:34

"Leuke training, veel geleerd en veel hands-on werk. Het niveau was top. Goede manier om er doorheen te klikken en te ontdekken wat er met de… alles lezen - 12-07-2024 06:34