Kalibratie

Niveau
Tijdsduur

Kalibratie

Amelior
Logo van Amelior
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 Amelior heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Waarom deze thematiek?

Metingen spelen een belangrijke rol in IKZ en geformaliseerde kwaliteitssystemen. Maar die metingen en dus ook de meetmiddelen moeten geschikt en betrouwbaar zijn om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. Regelmatig kalibreren is dus een must.Vertrekkend vanuit reële situaties uit diverse bedrijfstakken wordt in deze cursus de praktische aanpak behandeld om tot een kalibratiesysteem te komen dat o.a. beantwoordt aan de meest recente eisen van de nieuwe ISO 9001-norm versie 2015. De norm ISO 10012:2003, ‘Eisen voor meetapparatuur en meetprocessen' vormt de leidraad van deze opleiding.Het is echter niet voldoende een kalibratiesysteem op te zetten. Ook de uitvoer…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: .

Waarom deze thematiek?

Metingen spelen een belangrijke rol in IKZ en geformaliseerde kwaliteitssystemen. Maar die metingen en dus ook de meetmiddelen moeten geschikt en betrouwbaar zijn om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. Regelmatig kalibreren is dus een must.Vertrekkend vanuit reële situaties uit diverse bedrijfstakken wordt in deze cursus de praktische aanpak behandeld om tot een kalibratiesysteem te komen dat o.a. beantwoordt aan de meest recente eisen van de nieuwe ISO 9001-norm versie 2015. De norm ISO 10012:2003, ‘Eisen voor meetapparatuur en meetprocessen' vormt de leidraad van deze opleiding.Het is echter niet voldoende een kalibratiesysteem op te zetten. Ook de uitvoering van kalibraties zelf moet aan bepaalde eisen voldoen en de mogelijkheid van externe kalibraties kan eveneens onderzocht worden.Een deel van de cursus is gewijd aan de praktische kalibratieprocedures en -instructies van meetmiddelen uit diverse toepassingsgebieden uit de industrie. De praktische kalibratie-instructie wordt geïllustreerd in een professionele kalibratieruimte.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze cursus leert u:

 • hoe u een goed kalibratiesysteem kan opzetten met aandacht voor de begrippen:
  • inventarisatie en identificatie
  • kalibratieplanning, frequenties en statusweergave
  • kalibratieprocedures
  • justering en verzegeling
  • registratie van kalibratiegegevens
  • opslag en behandeling meetmiddelen
 • omgaan met externe partners
 • interpretatie van kalibratiecertificaten en de link met DIN-normen
 • welke de eisen zijn in verband met kalibratie in de ISO9001:2015-norm?
 • wat 'meetonzekerheid' is, het 'cumulatief effect' van meetonzekerheden en het principe van berekenen
 • wat we verstaan onder 'herleidbaarheid'
 • de link tussen de meetonzekerheid van meetmiddelen en productspecificaties
 • het verschil tussen Gage R&R en kalibreren
 • het belang en mogelijke effect van omgevingscondities in kalibratieruimten

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na deze cursus bent u in staat om de verschillende aspecten van een beheerst kalibratiesysteem te (h)erkennen en desgewenst toe te passen in de eigen omgeving.U begrijpt het belang van de meetonzekerheid in meetprocessen en de interpretatie van meetresultaten.U kunt een juiste inschatting maken van welke kalibratieprocessen u zelf kunt behartigen en welke kalibraties u met een externe partner invult. Een betere interpretatie van kalibratiecertificaten alsook de relatie met referentienormen en standaarden.

Voor wie?

Deze cursus richt zich tot iedereen die geconfronteerd wordt met de praktische organisatie van kalibratiesystemen, kalibratie-instructies en de beoordeling ervan.Opgepast: Deze opleiding richt zich vooral op de industrie en minder op chemische en biologische laboratoria. Medewerkers uit dergelijke omgeving die geïnteresseerd zijn in deze materie nemen best contact met ons op om de meest geschikte opleiding voor hen te vinden.

Programma

Bovenstaande inhoud wordt gebracht op zeer interactieve wijze en is doorspekt met praktijkvoorbeelden.
De opleiding bestaat uit 2 dagen en elke deelnemer krijgt een syllabus met de gebrachte inhoud, alsook een uitgebreide reeks van relevante bijlagen.Tijdens de tweede dag is er in de namiddag een bedrijfsbezoek aan een geaccrediteerde instelling gepland. Hierbij ziet u een professioneel kalibratieteam in actie. Een brede waaier van kalibraties op allerlei grootheden (dimensies, krachten, elektrisch, temperatuur etc...) wordt gedemonstreerd. Bovendien is er uitgebreid mogelijkheid tot vraagstelling en verdieping. 
Dit gaat door in de gebouwen van Calimet bvba, Hoge Hul 65, 8000 Brugge.Deelnemers worden verwacht zelfstandig de verplaatsing naar Brugge te doen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.